GOSPA BRESKEV

Torta je nastala iz sestavin, ki sem jih v tistem trenutku imela v hladilniku. Za idejo kaj iz teh sestavin ustvariti, pa sem pobrskala po mojem najljubšem kulinaričnem blogu 220 stopinj poševno.

Sestavine za biskvit (premer 21-23 cm):
- 100g mletih mandljev
- 3 jajca 
- 4 žlice sladila Sukrin
- 4 žlice kakava v prahu
- 3 žlice Radenske

Sočna plast:
- vložene breskve, še boljše če imate sveže
- 1 žlica sladila Sukrin
- cimet
- malo masla

Sestavine za kremo:
- 2,5 dcl sladke smetane za stepanje
- 500g skute
- 2 žlici sladila Sukrin
- 100g kakavovega masla
- vanilija v prahu
- nekaj zmečkanih breskev

Priprava:
Mlete mandlje, sladilo in kakav v prahu zmešamo v posodi. Ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladilo in jih penasto stepemo. Postopoma dodajamo suhe sestavine, Radensko in polovico beljakovega snega. Ugasnemo mešalnik in preostanek beljakovega snega vmešamo z lopatko. Dobljeno maso vlijemo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo 20 minut v predhodno ogreti pečici na 180°C. Pečen biskvit ohladimo.

Med tem ko se biskvit peče pripravimo plast z breskvami. Sok iz konzerve odcedimo. Breskve splahnemo pod vodo in jih narežemo na krhlje. V kozici stopimo maslo, dodamo cimet in žlico sladila. Na hitro popražimo in dodamo breskve. Pustimo, da se poduši, približno 5 minut. Odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi. 

Za kremo najprej stepemo sladko smetano. Po žlicah dodajamo skuto in še naprej miksamo na najnižji hitrosti. Nad vodno paro stopimo kakavovo maslo in ga z lopatico primešamo k smetani in skuti. Dodamo vanilijo v prahu in nekaj zmečkanih breskev, ki smo jih prej podušili. 

Zdaj je čas, da sestavimo torto.

Ohlajene krhlje breskev nanesemo na biskvit. Čez namažemo kremo. Torto damo v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč. Preden jo razrežemo jo poljubno okrasimo.



Komentarji